Sernik na zimno

18 Mar

SKŁADNIKI:

2 serki homogenizowane po 250g  ( 0 % tłuszczu), 4 czubate łyżeczki żelatyny, 0,5 szklanki wrzątku, zapach wg uznania (waniliowy, śmietankowy), 10 – 12 tabletek słodzika, pół opakowania galaretki (można poszaleć 🙂 )

PRZYGOTOWANIE:

Serki wyłożyć do miski do uzyskania mniej więcej temperatury pokojowej, dodać olejki zapachowe. We wrzątku rozpuścić żelatynę i słodziki, przestudzić. Dodawać powoli do masy serowej ciągle mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłożyć masę wg uznania na małą tortownicę lub do salaterek.

Zrobić galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Zalać po przestudzeniu wierzch stężonej masy serowej.

UWAGA: 

Aby nie zrobiły się nam „grudki” nie wlewamy zbyt zimnej żelatyny do zimnego serka.