Szarlotka

12 Paźdź

SKŁADNIKI:

0,5 kg mąki krupczatki, 20 dag margaryny, 2 żółtka, śmietana wg uznania, ¾ szklanki cukru, 1 kg jabłek antonówek lub podobnych (przysmażonych), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka smalcu (opcjonalnie).

PRZYRZĄDZENIE:

Ciasto wyrobić tak jak na kruche , dodając odpowiednio śmietany, (za długo nie ugniatać).

Podzielić na 2 części (najlepiej uformować w prostopadłościan – lepiej się kroi). Wstawić do lodówki na minimum 2 godz. (im dłużej tym lepiej). Pierwszą część ciasta pokroić w plastry i układać w formie, nałożyć podsmażony mus jabłkowy i delikatnie nałożyć drugą część ciasta ( najlepiej pokroić w plastry żeby nie wpadło w jabłka, ewentualne dziury pozatykać).

Piec w temp. ok. 150 st. C przez około 50 min. Po wystudzeniu (jak będzie jeszcze co) polać lukrem (czyli cukierem pudrem z odrobiną wody).

Reklamy
%d blogerów lubi to: