Pizza na cieńkim spodzie.

3 List

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

500 g mąki typ 650, opakowanie drożdży suszonych (instant) 7g, 250-300 ml przegotowanej letniej wody, 4 łyżki oliwy, 1 mała łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru.

Na dodatki:

Starty ser (Mozarella lub inny lekko twardy), cienko pokrojone plasterki pieczarek (około 4-5 na pizze), kawałki szynki, salami (peperoni), oraz inne wg uznania.

PRZYGOTOWANIE:

Suszone drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej wody. Odstawić na 20 min. Mąkę połączyć z solą i cukrem. Dodać drożdże, oliwę oraz resztę wody. Wymieszać dokładnie. Gdyby ciasto było zbyt kleiste dodać trochę mąki. Ugniatać ciasto przez około 10 minut. Konsystencja ciasta powinna być podobna do konsystencji modeliny. Podzielić wyrobione ciasto na 3 części. Owinąć luźno każdą z części w folię spożywczą (ciasto będzie rosnąć).  Wstawić do wyrośnięcia do lodówki na minimum 6 godzin (im dłużej tym lepiej, oczywiście bez przesady 🙂 ).

Z wyrośniętych części ciasta uformować okrągłe cienkie placki grubości 0.5 mm (około 30 cm średnicy) . Ciasto można również rozwałkować.

Na ciasto rozprowadzić 2-3 łyżki sosu pomidorowego. Następnie wg uznania posypać startym serem (tradycyjna pizza Margherita) lub przed posypaniem serem położyć na cieście dodatki (pokrojone świeże pieczarki, kawałeczki szynki, salami itp). Pizza włoska charakteryzuje się tym iż nie jest „przebrana”.  Nie przesadzać z ilością składników.

Piec w temperaturze 250-270 st. Celsjusza.

Margherita – ok. 7 min.

Pozostałe – ok. 9 min.

 

Reklamy
%d blogerów lubi to: