Bucatini z sosem pomidorowym, chilli i boczkiem.

4 Maj

SKŁADNIKI:

100 -150 g cienko pokrojonego boczku, 1 mała cebula, 3 – 4 łyżki oliwy, 1 papryczka chili, 2 łyżki białego wina, 500 g pomidorów (mogą być z puszki), 400 g makaronu bucatini, 80 g świeżo startego sera np. pecorino romano, sól i świeżo, zmielony pieprz, Mix sałat plus sos.

SKŁADNIKI:

Boczuś pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory pokroić w grubą kostkę. Chilli drobno posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić cebulę, smażyć chwilę, dodać boczek i mieszając smażyć na małym ogniu 4 – 5 minut. Podlać winem i zamieszać. Smażyć kilka minut. Dodać pomidory i chilli, zamieszać i gotować 15 – 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

W dużym garnku zagotować wodę, osolić, wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente.

Odcedzić, wrzucić do sosu i wszystko razem wymieszać. Rozłożyć na talerze, obficie posypać serem.

Podawać z dostępną sałatą (np. rzymską), cykorią,  można dodać listki mięty. Mieszankę sałat wymieszać z z sosem z oliwy, octu z białego wina, czosnku i ew. anchois.

Lekko zmodyfikowany :) przepis z programu „Dwóch łakomych Włochów 2”. 

%d bloggers like this: