Kiełbasa drobiowa

12 Mar

SKŁADNIKI:

2 kg mięsa drobiowego: (1,4 kg piersi z kurczaka, 0,6 kg mięsa z udek kurzych), 40 g soli, 4 łyżki roztartego majeranku, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 3-4 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki imbiru, 200 – 300 ml lodowatej wody, ok. 4 mb osłonek (jelit wieprzowych),

PRZYGOTOWANIE:

Mięso zmielić, czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać przyprawy i dodać do zmielonego mięsa. dodać przyprawy. Wymieszać. Dodać wodę i ponownie dobrze wymieszać. Odstawić na ½ godziny. Jelita przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nadziewać za pomocą maszynki do mielenia mięsa z odpowiednią przystawką formująć około 10-15 cm kiełbaski. Parzyć w temp. 75 C, przez około 35-40 min.

Reklamy
%d blogerów lubi to: