Kluski (pierogi) leniwe.

9 Gru

Jeszcze jeden przepis na pierogi (kluski) leniwe.

SKŁADNIKI:

1/2 kg półtłustego twarogu, 2 całe jajka, 2 szklanki mąki pszennej, ½ łyżeczki soli, 2 łyżki cukru.

Dodatkowo sól do ugotowania klusek. Masło, bułka tarta i cukier do zasmażki lub kwaśna śmietana do polania gotowych klusek leniwych.

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonego twarogu dodać jajka, mąkę pszenną, sól i cukier. Wyrobić ciasto. Jeżeli wyjdzie za „luźne” można dodać jeszcze trochę mąki (tylko nie za dużo bo wyjdą twarde).
Powstałe ciasto podzielić na mniejsze porcje, z każdej porcji uformować na stolnicy „wałeczek” (podsypując delikatnie mąką), pokroić na ukos na kawałki około 2 cm, tak aby wyszły kluseczki w kształcie podobnym do romba.

%d bloggers like this: