Kluski (pierogi) leniwe z ziemniakami.

7 Wrz

SKŁADNIKI:

Kostka twarogu 250 g. (najlepszy półtłusty), 2 jajka, 2 łyżki mączki ziemniaczanej, 3-4 łyżki mąki poznańskiej, 4-5 średniej wielkości ugotowane ziemniaki, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka cukru.

Dodatkowo sól do ugotowania klusek, masło, cukier, bułka tarta, kwaśna śmietana.

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do tak powstałej masy dodać jajka, mączkę ziemniaczaną i pszenną poznańską oraz sól i cukier. Wyrobić ciasto. Jeżeli wyjdzie za „luźne” można dodać jeszcze trochę mąki (tylko nie za dużo bo wyjdą twarde).
Powstałe ciasto podzielić na mniejsze porcje, z każdej porcji uformować na stolnicy „wałeczek” (podsypując delikatnie mąką), pokroić na ukos na kawałki około 2 cm, tak aby wyszły kluseczki w kształcie podobnym do romba.

W dużym garnku ugotować wodę, gdy będzie już wrzeć dodać sól (około 1 łyżeczki). Włożyć delikatnie kluski do wrzącej wody. Gotować około 2-3 minuty na średnim ogniu do wypłynięcia na wierzch klusek.

Podawać według uznania z roztopionym masłem, bułką tartą i cukrem lub z kwaśną śmietaną.

%d bloggers like this: