Konfitura z wiśni

3 Wrz

SKŁADNIKI:

1 kg wiśni, 1,3 kg cukru, 1 ½ szklanki wody.

PRZYGOTOWANIE:

Wiśnie wydrylować. Ewentualny sok z drylowania wiśni dodać do owoców. W ciepłej wodzie rozpuścić cukier, zagotować. Do tak przygotowanego syropu dodać wiśnie wraz z sokiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 30 minut, delikatnie mieszając. Pozostawić do wystudzenia. Gotować jeszcze przynajmniej dwukrotnie przez około 30 minut na małym ogniu.. Konfitura przed następnym gotowaniem powinna być całkowicie wystudzona. Najlepiej zostawić ją na noc do wystudzenia. Gotowe i gorące konfitury przekładamy do umytych i wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Po przestudzeniu odwracamy słoiki i delektujemy się konfikturkami w zimowe dni i nie tylko.

%d bloggers like this: