Buraczki zasmażane na ciepło.

24 Sier

SKŁADNIKI:

3 buraki, sok z 1/4 cytryny, 1 1/2 łyżeczki chrzanu, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki margaryny lub masła roślinnego, 2 łyżki octu, sól.

PRZYGOTOWANIE:

Buraki umyć (nie obierać). Włożyć do garnka z wodą, zagotować. Po około 5 minutach od zagotowania dodać ocet i 1 łyżeczkę soli. Gotować aż buraki będą miękkie. (Około 1 – 1 1/2 godz.).
Wyjąć buraki, pozostawić na sicie do odsączenia i ostygnięcia. Obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Odlać ewentualny sok buraczany. W rondlu roztopić tłuszcz, dodać starte buraki, sok z cytryny, chrzan, cukier oraz trochę soli do smaku. Wymieszać wszystkie składniki. Podsmażać przez około 5 minut, często mieszając. Podawać na ciepło.

%d bloggers like this: