Papryki z farszem mięsno – ryżowym

19 Sier

SKŁADNIKI:

80 dag mięsa “od szynki”, 8 zielonych papryk, ½ szklanki ryżu, 1 jajko, 160 g przecieru pomidorowego, 1-2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, ⅓ łyżeczki mielonej ostrej papryki, 2 łyżeczki suszonego majeranku, ⅓ łyżeczki mielonego kminku, 1 łyżeczka suszonej cebuli, ½ łyżeczki cukru, 3 – 4 łyżki oleju, 1 czubata łyżka mąki, 1,2 litra wody,  opcjonalnie: 1 kostka rosołowa, 1 kostka mięsna.

PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić w kawałki i zmielić w maszynce do mielenia mięsa na “zwykłych” oczkach. Ryż ugotować (al dente), odsączyć i ostudzić. Papryki umyć, usunąć “od góry” ogonki oraz gniazda nasienne, tak aby papryka pozostała w całości. Do zmielonego mięsa dodać jajko, ½ – 1 łyżeczki soli, mieloną paprykę słodką i ostrą, majeranek, kminek, suszoną cebulę. Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki na około 15-30 minut. Po tym czasie “zamarynowane” mięso wymieszać z ugotowanym al dente ryżem. Napełnić farszem mięsno – ryżowym przygotowane wcześniej papryki. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć lekko z każdej strony nafaszerowane papryki i przełożyć do szerokiego garnka. Zalać wodą. Dodać resztę soli, cukier, przecier pomidorowy i opcjonalnie kostki rosołową i mięsną. Dusić pod przykryciem około 45 – 60 minut. Przed podaniem papryki wyjąć i przygotować sos pomidorowy Wymieszać mąkę z odrobiną wody i dodać do wywaru z duszenia papryk. Zagotować. Przyprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku. Sos przecedzić i polać papryki.

%d bloggers like this: