Pizza na grubym spodzie

6 Lip

SKŁADNIKI:

Ciasto:

1/2 kg mąki, 40 dag drożdzy, 4 spore łyżki oliwy, szklanka ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru, 1 1/2 łyżeczki soli.

Sos:

Wg przepisu: Sos pomidorowy – pizza

Dodatki:

150 g startego sera żółtego,
wg własnego uznania: pieczarki, cebula, szynka, pepperoni, kurczak, ananas, kukurydza …

PRZYGOTOWANIE:

Drożdze rozkruszyć w misce, dodać cukier, 1/2 szklanki wody, 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż drożdze „zapracują”. Gdy rozczyn będzie już wyrośnięty, dodać resztę mąki i wody, oliwę oraz sól. Dokładnie wyrobić. W miarę potrzeby można dolać jeszcze trochę wody. Wyrobione ciasto wyłożyć na blachę, poczekać około 1/2 godziny, aż ciasto podrośnie.

Przed samym włożeniem pizzy do piekarnika posmarować cieńko ciasto sosem pomidorowym, następnie przesypać częścią startego sera. Poukładać według własnego smaku składniki ( pepperoni, szynka, kurczak, itp). Następnie na wierzch położyć przesmażone z cebulką pieczarki. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika na 7 minut. Po tym czasie wyjąć blachę z pizzą. Piekarnik zamknąć. Wyłożyć na wierzch starty ser. Wstawić ponownie do piekarnika na jeszcze 8-9 minut.

Smacznego

%d bloggers like this: