Sałatka z kalafiora z sosem majonezowo-koperkowym.

3 Lip

SKŁADNIKI:

1 średni kalafior, 3-4 pomidory, 5 jajek, 180 g śmietany 12 % (lub jogurtu), 5 – 6 łyżek majonezu, 3-4 łyżki posiekanego świeżego koperku, 1/2łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu.

PRZYGOTOWANIE:

Kalafior ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny, odsączyć, ostudzić i podzielić na kawałki – różyczki. Pomidory i ugotowane na twardo jajka pokroić w ćwiartki.

Majonez oraz śmietanę dokładnie wymieszać, doprawić cukrem, pieprzem i solą. Dodać koperek, wymieszać i odstawić na 10-15 minut.

Kalafiora podzielić na trzy porcje, jajka i pomidory podzielić na 2 porcje. Sałatkę układać warstwami: kalafior, następnie pierwsza część pomidorów i jajek, ponownie kalafior i druga część pomidorów i jajek, wszystko przykryć trzecią porcją kalafiora.

Całość polać sosem majenezowo – koperkowym. Odstawić do lodówki.

20130702-224622.jpg

%d bloggers like this: