Zupa pomidorowa

1 Lip

SKŁADNIKI:

1 1/2 l rosołu np drobiowego lub wołowego, 80-100 g koncentratu pomidorowego, 1-2 łyżeczki cukru (w zależności od „kwaśności” koncentratu pomidorowego”, 2 łyżki śmietany 12 % do zup i sosów, 1 czubata łyżeczka mąki, łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku, makaron lub ryż wg własnego uznania.

PRZYGOTOWANIE:

Koncentrat pomidorowy wraz z 1 łyżeczką cukru rozprowadzić w ciepłym rosole, zagotować. W kubku roprowadzić mąkę w śmietanie, tak aby otrzymać jednolitą konsystencję – najlepiej bez grudek . Dla łatwiejszego roprowadzenia mąki można dodać 2 łyżki zimnej wody. Tak przygotowaną „zaklepkę” wlewać do zupy, ciągle mieszając np. trzepaczką. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze cukrem do smaku. Na koniec można dodać posiekaną natkę pieruszki.

Podawać wg własnego uznania z ugotowanym ryżem lub makaronem.

20130702-204834.jpg

%d bloggers like this: