Nalewka z wiśni

23 Sty

SKŁADNIKI:

2 kg wiśni, 1 kg cukru, 2 l spirytusu 70%.

PRZYGOTOWANIE:

Wiśnie przepłukać, wydrylować. Zasypać cukrem i pozostawić w słoju na 2­-3 tygodnie do całkowitego rozpuszczenia cukru, od czasu do czasu potrząsając słojem. Po tym czasie zalać spirytusem i odstawić na 2­-3 miesiące.
Owoce odsączyć przełożyć do mniejszych słoiczków ­( smakują idealnie jedzone „same” lub jako dodatek do deserów).
Nalewkę przefiltrować dwukrotnie. Przelać do butelek i rozkoszować się dobrym smakiem szczególnie w zimne jesienne i zimowe wieczory.

Aby otrzymać 1 litr spirytusu około 70 % mieszamy 0,65 litra 95 % spirytusu z 0,35 litra przegotowanej zimnej wody.

%d bloggers like this: