Grzanki czosnkowo – ziołowe

17 Sty

SKŁADNIKI:

1 bagietka lub długa bułka wrocławska (weka), 1/3 ­- 1/2 kostki masła, 1 łyżeczka oliwy, 2­-3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonej bazyli, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki roztartego majeranku, 1/2 łyżeczki soli.

PRZYGOTOWANIE:

Do masła (w temperaturze pokojowej) dodać oliwę, roztarty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła oraz sól. Wymieszać dokładnie. Odstawić do lodówki na 15 minut.
Nagrzać piekarnik do 200 st. Celsjusza.
Pieczywko pokroić na ukos w kromki o grubości około 2 cm. Każdą kromkę posmarować dokładnie, ale nie za grubo przygotowanym masłem z ziołami.
Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 10­-15 minut do czasu, aż grzanki ładnie się przyrumienią.

%d bloggers like this: