Szybka Cytrynówka

20 Gru

SKŁADNIKI:

1 kg cytryn, 1 litr wody niegazowanej, 1 litr spirytusy, 1/2 kg cukru.

PRZYGOTOWANIE:

Cytryny sparzyć, przekroić na pół, wycisnąć sok, przefiltrować. W litrze wody rozpuścić cukier ( można lekko podgrzać, aby cukier szybciej się rozpuścił – w tym przypadku wodę z cukrem schłodzić). Do około 3 litrowego pojemnika (słoja) dodać sok z cytryn, wodę z cukrem oraz spirytus, dokładnie wymieszać.
Pozostawić na minimum 24 godziny (im dłużej poleży tym lepsza). Cytrynówkę wstrząsnąć przynajmniej 2 razy na dobę. Przefiltrować przez gazę lub jeżeli chcemy mieć bardziej klarowną przez filtr od kawy (długo … ). Przed spożyciem dobrze jest schłodzić cytrynówkę.
Uwaga: może być zdradliwa🙂

%d bloggers like this: