Masa makowa

17 Gru

SKŁADNIKI:

50 dag maku, 1 1/2 szklanki cukru, 5 łyżek miodu, 2 łyżki masła roślinnego, 3/4 szklanki rodzynek, 4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich, olejek (zapach) migdałowy, 3 białka.

PRZYGOTOWANIE:

Mak zalać wrzącą wodą, gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Pozostawić do wystygnięcia, dokładnie odsączyć. Zmielić dwukrotnie razem z cukrem. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na minimum 15 minut, odsączyć. W rondlu roztopić masło roślinne oraz miód, ostudzić. Dodać do zmielonego maku roztopiony tłuszcz z miodem, olejek migdałowy, rodzynki oraz orzechy. Dokladnie wymieszać. Z białek ubić na sztywno pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.

%d bloggers like this: