Uszka z grzybami

13 Gru

SKŁADNIKI:

Farsz:
120 g suszonych grzybów, 3 cebule, 1 łyżeczka tartej bułki, 2-3 łyżki oleju, sól, świeżo zmielony pieprz.

Ciasto:
50 dag maki, około pół szklanki wody, 1 łyżka oleju, 1/4 łyżeczki soli.

PRZYGOTOWANIE:

Farsz:
Grzyby wypłukać, namoczyć w wodzie (minimum 1 godzina). Ugotować grzyby do miękkości, przestudzić, zmielić w maszynce do mielenia lub drobno posiekać nożem. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i poddusić na 1-2 łyżkach oleju na lekko złoty kolor, dodać pieprz i sól. Dodać 1 łyżkę oleju, a następnie wcześniej zmielone (posiekane) grzyby i podsmażyć z cebulą jeszcze przez około 3-5 minut mieszając. Przygotowany farsz odstawić do wystygnięcia. Dodać bułkę tartą i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem wg własnego uznania.

Ciasto:
Z podanych składników ugnieść ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na około 15 minut. Ponownie wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na stolnicy, lekko podsypując mąką.

Rozwałkowane ciasto kroić w kwadraty około 3-4 cm. Na każdy kwadracik nałożyć farsz, złożyć po przekątnej i dokładnie skleić boki. Rogi przy dłuższym boku powstałego „trójkąta” połączyć ze sobą formując uszka. Uszka porcjami wkładać do garnka z gotującą i osoloną wodą. Gotować na średnim ogniu przez około 3 minuty od „wypłynięcia na wierzch”. Uszka wyławiamy i przekładamy do miski z zimną wodą (można dodać kilka kostek lodu) i hartujemy przez około 2 minuty.

Najlepiej smakują z barszczem zrobionym na zakwasie buraczanym.

Uszka też wyśmienicie smakują usmażone w głębokim oleju (frytownicy).

%d bloggers like this: