Pieczona pierś z indyka

6 Gru

SKŁADNIKI:

Około 1 kg pierś indyka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka vegety, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka soli, folia aluminiowa.

PRZYGOTOWANIE:

Piers indyczą umyć, osuszyć. Majeranek, vegetę, pieprz, paprykę i sól wymieszać w miseczce lub małej salaterce. Czosnek obrać i pokroić w drobne plasterki. Pierś natrzeć przygotowaną wcześniej mieszanką suchych przypraw, obłożyć płatkami czosnku, skropić „dookoła” olejem. Na stole rozłożyć folię aluminiową ( ok. 50-70 cm) matową stroną na dół. Położyć na niej zamarynowaną pierś, zawinąć szczelnie i odstawić do lodówki na 30-45 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200 stopni (w zależności od piekarnika), wstawić zawiniętą pierś do piekarnika i piec około 60-75 minut.

%d bloggers like this: