Bigos Hrabiego

6 List

SKŁADNIKI:

1,5 kg karkówki, 4 kg kapusty kiszonej, 5-7 lasek kiełbasy śląskiej, 6 łyżek oleju, garść rodzynek, 4 liście laurowe, 10 szt. suszonych śliwek bez pestek, garść grzybów suszonych, 2 łyżki magii, chochla koncentratu pomidorowego (150 – 200 g), 2 łyżki majeranku, sól , świeżo mielony pieprz, mielona słodka papryka.

PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić w kostkę, obsypać solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Obsmażyć na 5 łyżkach oleju. Kiełbasę śląską przekroić wzdłuż i pokroić w “pół plasterki” i obsmażyć na 1 łyżce oleju.
Kapustę kiszoną wypłukać, pokroić.
Do dużego garnka włożyć kapustę, przesmażone mięso i kiełbasę. Dodać rodzynki, liść laurowy, suszone śliwki, grzyby suszone, magii, pieprz mielony (1/3 łyżeczki), przecier pomidorowy. Zalać wszytko ½ litra wody. Wymieszać. Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Odstawić do wystygnięcia pod przykryciem. Następnego dnia, ponownie zagotować. Odparować w miarę potrzeby.

Oczywiście do tego jeszcze kilogram serca proszę włożyć, Smacznego !!!

%d bloggers like this: