Gulasz drobiowy – Strogonow

4 List

SKŁADNIKI:

1 pierś z kurczaka (podwójna), 1 duża papryka czerwona, 6-8 pieczarek, 1 cebula, 1 puszka pomidorów krojonych z puszki, 100 g przecieru pomidorowego, 2 ogórki konserwowe, 1/2 kostki rosołowej, 1 łyżka mąki, 5 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, 1/3 mielonej papryki ostrej, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, około 3/4 litra wody.

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczka pokroić w paski, przysmażyć na 3 łyżkach oleju. Gdy kawałki kurczaka będą lekko podsmażone dodać łyżkę mąki. Wymieszać, pozostawić na ogniu przez 1 minutę, odstawić. W rondlu przesmażyć na 2 łyżkach oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy będzie miała lekko złotawy kolor dodać pokrojone pieczarki. Dusić pod przykryciem przez około 7 minut, odparować. Dodać pokrojoną w paski czerwoną paprykę i pomidory z puszki i podsmażać razem z pieczarkami i cebulą przez następne 5 minut. Dodać kostkę rosołową, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Dolać około 3/4 litra wody. Dusić na małym ogniu przez 10 minut. Dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe oraz wcześniej przysmaźone mięso. Gotować jeszcze wszystko razem przez 5-10 minut. Odstawić z ognia. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem wg uznania.

%d bloggers like this: