Roladki z łososiem

3 List

SKŁADNIKI:

200 g wędzonego łososia w plastrach, opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 300 g), opakowanie serka śmietankowego (200 g) do smarowania, 3 jajka, 3 łyżki mąki, 3 – 4 łyżeczki chrzanu, sól, pieprz, kilka plasterków cytryny oraz gałązka koperku (do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE:

Masa szpinakowa:

Szpinak rozmrozić, odsączyć. Białka odzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Mąkę dokładnie rozprowadzić w rozbełtanych żółtkach. Dodać szpinak i ubite białka. Wymieszać na jednolitą masę.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę szpinakową i równo rozprowadzić. Piec około 15-20 minut.

Rolada:

Po upieczeniu, ciasto wyłożyć na deskę wyłożoną folią spożywczą oraz wystudzić (powinno być letnie). Serek śmietankowy lekko posolić i popierzyć, dodać chrzan i wymieszać. Posmarować ciasto serkiem chrzanowym, ułozyć plastry łososia. Zawinąć tak jak roladę, wzdłuż szerszego boku. Zawinąć szczelnie w folie, lekko ściskając roladkę. Wstawić na mininum 2 godziny do lodówki. Przed podaniem pokroić roladę w plastry. Udekorować wg uznania plasterkami cytryny i koperkiem.

%d bloggers like this: