Spanakopita po Polsku

1 List

SKŁADNIKI:

2 opakowania ciasta francuskiego, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 2 opakowania mrożonego szpinaku, 1 opakowanie sera Feta, 150-200 g twarogu półtłustego, mały pęczek cebuli dymki (szczypioru), 2 jajka, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki gałki muszkatułowej, 2 łyżki stopionego masła.

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak rozmrozić i dobrze odsączyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na 2 łyżkach oleju. Przestudzić. Do miski przełożyć odsączony szpinak, dodać cebulę, pokrojony w drobną kostkę ser feta oraz rozdrobniony twaróg, jajka (wcześniej rozmieszane), pokrojoną drobno dymkę, przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatułowa). Wszystko wymieszać. Odstawić na 10 minut.

Nagrzać piekarnik. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można wykorzystać to od ciasta) wyłożyć rozwinięte jedno opakowanie ciasta francuskiego. Następnie wyłożyć i równo rozsmarować masę ze szpinaku i sera. Na wierzch wyłożyć drugą warstwę ciasta francuskiego. Posmarować roztopionym masłem. Ponakłuwać wierzchnie ciasto francuskie widelcem w paru miejscach. Piec w nagrzanym piekarniku do 190-200 stopni przez około 20-30 minut.

%d bloggers like this: