Chińskie sajgonki

30 Paźdź

SKŁADNIKI:

100 g piersi z kurczaka,½ pęczka cebuli dymki, 1 średnia marchewka, 1 łyżka oleju, fix do potraw chińskich, 10 arkuszy papieru ryżowego, około 1/4 l oleju do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić w paski. Dymki pokroić w talarki, marchew w słupki. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na „złoto” mięso. Dodać cebulę, marchew, dusić przez 5 minut pod przykryciem. Do 3/4 szklanki zimnej wody dodać fix, wymieszać, dodać do mięsa i warzyw. Doprowadzić zawartość patelni do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez około 5 min do zgęstnienia. Przestudzić.
Papier ryżowy zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie. Osuszyć. Nakładać małe porcje farszu na papier ryżowy, tak aby krawędzie pozostały wolne. Brzegi zwilżyć wodą i zwinąć sajgonki. Smażyć na oleju około 3-4 minut , aż bedą chrupkie.

%d bloggers like this: