Pomidory po prowansalsku

26 Paźdź

SKŁADNIKI:

4 pomidory, 1 łyżka oliwy, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka posiekanej świeżej bazyli (lub 1/2 łyżeczki suszonej), 1/3 łyżeczki suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1/3 szklanki startego żółtego sera.

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory przekroić na pól, wydrążyć miąższ. Miąższ pokroić, odsączyć i przełożyć do miski. Cebulę i czosnek drobno pokroić w kosteczkę i dodać do miąższu z pomidorów. Dodać ser, oliwę, zioła oraz przyprawy i wymieszać. Wydrążone pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotowany farsz nałożyć na połówki pomidorów i zapiekać około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. Po wyjęciu posypać natką pietruszki.

Podawać na ciepło lub zimno z grzankami w ziołach.

%d bloggers like this: