Racuszki z serem i jabłkami

25 Paźdź

SKŁADNIKI:

250 g twarogu półtłustego, 2 jabłka, 3/4 szklanki mąki, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder do posypania.

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka zetrzeć na tarce. Twaróg wraz z żółtkami utrzeć na jednolitą masę. Dodać starte jabłka, mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z wcześniej przygotowaną masą. Na patelnię lub inne naczynie do smażenia wlać olej (ok. 0,5 cm wysokości patelni). Na średnio rozgrzany olej kładziemy łyżką porcje ciasta, tak aby poszczególne porcje do siebie nie przylegały i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem.

%d bloggers like this: