Nalewka z aronii I

23 Paźdź

SKŁADNIKI:

1 kg owoców aronii, 1/2 litra spirytusu, 1/2 litra wódki 40%, 1/2 laski wanilii, 4-5 goździków, 1/2 kg cukru, 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu, starta skórka z 1 cytryny, starta skórka z 1 pomarańczy.

PRZYGOTOWANIE:

Owoce umyć, odsączyć przełożyć do słoja i ugnieść. Do owoców dodać laskę wanilli, goździki i cynamon oraz starte skórki z cytryny i pomarańczy. Spirytus wymieszać z wódką, zalać owoce. Odstawić na 1 miesiąc w ciepłym miejscu. Po upływie jednego miesiąca zlać nalewkę do osobnego słoja, pozostałe owoce zasypać cukrem. Odsączone owoce aronii odstawić na 2-4 dni w ciepłe miejsce, potrząsając 1-2 razy dziennie do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zlać powstały syrop, i połączyć ze zlaną wcześniej nalewką. Dokładnie wymieszać, przefiltrować wstępnie i odstawić ponownie na 1 miesiąc w ciemnym miejscu. Następnie nalewkę przefiltrować dokładnie i zlać do butelek. Odstawić jeszcze na około 1 miesiąc w ciemne miejsce. Po tym czasie można delektować się wspaniałym smakiem i aromatem nalewki z aronii.

Przepis znaleziony w internecie i lekko zmodyfikowany. Z tego przepisu wychodzi naprawdę super naleweczka. Oczywiście jeżeli ktoś lubi lekko gorzką, cierpką a zarazem słodkawą nalewkę z odrobiną przypraw korzennych.

%d bloggers like this: