Zupa gulaszowa

21 Paźdź

SKŁADNIKI:

30 dag mięsa wołowego, 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1 marchewka, 3 ziemniaki, 1 puszka pomidorów całych bez skórki, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1 łyżeczka soli, 1 kostka wołowa, 3 – 4 łyżki oleju, 1 łyżka mąki.

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, dodać do cebuli, podsmażyć. Dodać 250 ml wody oraz pokrojone pomidory wraz z zalewą. Dodać przyprawy: mieloną paprykę, kminek, sól i kostkę wołową. Dusić na wolnym ogniu do miękkości około 30-45 minut. Paprykę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Pokroić marchewkę w półtalarki, ziemniaki w kostkę. Gdy mięso będzie miękkie dodać 500 – 600 ml wody, przesmażoną paprykę, ziemniaki oraz marchewkę. Gotować jeszcze przez 15 minut. Dusić około 15 minut.

Podawać z grilowanym pieczywem lub grzankami.

Zamiast mięsa wołowego można wykorzystać łopatkę wieprzową.

%d bloggers like this: