Chińska patelnia

20 Paźdź

SKŁADNIKI:

1/2 kg piersi z kurczaka, mała kapusta pekińska, 1 duży por, 2 cebule, 2 marchewki, 2 czerwone papryki, mała puszka kiełków soi lub fasoli, mały kawałek imbiru, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka brązowego cukru, 5 łyżek oleju, 1 kostka rosołowa, 1/2 – 1 łyżeczki soli.

PRZYGOTOWANIE:

Mięso pokroić w kostkę. Do miski wlać sos sojowy, 1 łyżkę oleju, wsypać cukier, dodać pokrojony w cieńkie kawałki imbir oraz mięso. Wymieszać i odstawic do lodówki na 1/2 godziny. Pokroić drobno kapustę pekińską oraz por. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w słupki, paprykę w paski.
Na patelni rozgrzać olej, dodać odsączone z marynaty mięso (marynatę zostawić) i podsmażyć na lekko złocisty kolor. Dodać pokrojone warzywa oraz kiełki soi. Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 szklanki wody i dodać wraz z marynatą do smażonego mięsa i warzyw. Smażyć wszystko razem jeszcze przez 15 minut. Doprawić solą.

Podawać z białym lub brązowym ryżem.

%d bloggers like this: