Zupa ogórkowa

19 Paźdź

SKŁADNIKI:

Zupa ogórkowa

2 litry bulionu, 40 dag ogórków kiszonych, 0,3 litra soku z ogórków, 4 duże marchewki, 1 średnia pietruszka, 1/4 – 1/2 selera, 4 duże ziemniaki, 5 ziarenek ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 100 -150 ml śmietanki 18 % do zup i sosów.

PRZYGOTOWANIE:

Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ziemniaki pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa razem z przyprawami dodać do wywaru. Gotować ok. 15 min, aż warzywa będą miekkie. Ogórki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do wywaru z jarzynami dodać starte ogórki i gotować następne 10 min, na małym ogniu. Dodać sok z ogórków. Zagotować i odstawić. Do niegotującej sie zupy dodać smietanę, wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku.

Uwagi:

Ogórki dodawać jak warzywa będą miekkie. Podawac z chlebem.

%d bloggers like this: