Smażone śledzie w zalewie octowej.

18 Paźdź

SKŁADNIKI:

1,2 kg tuszek śledziowych, mąka (lub bułka tarta), pieprz, sól, oliwa (tłuszcz) do smażenia.

Zalewa:

1 l wody, 250 ml octu ( szklanka i trochę), 5 – 6 cebul, 15 kulek ziela angielskiego, 5 -10 kulek pieprzu, 3 liście laurowe, 3 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli.

PRZYGOTOWANIE:

Zalewa:

Cebulę pokroić w talarki, dodać do garnka z wodą i octem. Dodać resztę przypraw. Gotować około 5 minut. Odstawić do wystudzenia.

Tuszki śledziowe oczyścić i umyć. Obtoczyć w mące lub bułce tartej, posolić i popieprzyć. Smażyć na średnio rozgrzanej patelni z obu stron. Śledzie wystudzić. Połowę śledzi ułożyć w szklanym lub kamiennym pojemniku. Położyć część cebuli i przypraw z zalewy. Przykryć pozostałymi śledziami, a następnie ułożyć resztą cebuli i przypraw. Zalać przygotowaną wcześniej zalewą. Pojemnik z zalanymi śledziami odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.

%d bloggers like this: