Skrzydełka w miodzie

17 Paźdź

SKŁADNIKI:

Składniki :

14 skrzydełek z kurczaka, 4 łyżki miodu, 2 łyżki brązowego cukru, sok z 1 cytryny, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżki oleju, 2 łyżki wody, 4 łyżki ketchupu, 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki papryki ostrej.

PRZYGOTOWANIE:

Skrzydełka umyć, i dobrze osuszyć. Lotki usunąć, podzielić na 2 części. Miód, cukier brązowy, sos sojowy, sok z cytryny, olej, ocet, wodę, ketchup połączyć i wymieszać. Dodać przyprawy. Wymieszać i odstawić na 10-15 min. Srzydełka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać sosem tak, aby skrzydełka były nim pokryte. Przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową i odstawić do lodowki na 6-10 godzin ( 2 godzinki minimum). Piec w piekarniku rozgrzanym do 185-200 stopni około 40 – 45 minut . Na ostatnie 15 minut zdjąć folię aluminiową, aby sos wyparował.

%d bloggers like this: