Sernik dwukolorowy

16 Paźdź

SKŁADNIKI:

Ciasto:

2 żółtka, 1/2 kostki masła, 2 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki kakao.

Masa serowa:

1 kg twarogu półtłustego, 1/2 kostki masła, 4 żółtka, białka oddzielone od żółtek ( od ciasta oraz masy serowej) do ubicia, 1 szklanka cukru, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, zapach pomarańczowy, 3/4 małego proszku do pieczenia, ewentualnie rodzynki.

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:

Wszystkie składniki połaczyć razem i ugnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 częsci i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Masa serowa:

Twaróg dwukrotnie zmielić. Utrzeć masło z cukrem. Dodać żółtka i ucierać na jednolitą masę. Dodawać porcjami zmielony twaróg i ucierać. Dodać budyń, proszek do pieczenia oraz zapach pomarańczowy i ewentualnie rodzynki. Ubić pianę z białek i dodać do utartej masy serowej i delikatnie rozprowadzić w masie serowej.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami pierwszą część ciasta, następnie wylać masę serową i ponownie zetrzeć drugą połowę ciasta. Piec w nagrzanym do 170 -180 stopni piekarniku przez 1 godzinę.

%d bloggers like this: