Zapiekanka Niemiecka

13 Paźdź

SKŁADNIKI:

50 dag piersi z kurczaka, 30 dag pieczarek, 250 ml słodkiej śmietanki 30 %, 1 torebka zupy cebulowej (np. Knorr), 5 łyżek oleju, 35 dag startego sera żółtego.

PRZYGOTOWANIE:

Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę, przysmażyć na 3 łyżkach oleju. Pieczarki umyć, odsączyć, pokroić w plasterki i przysmażyć na 2 łyżkach oleju. Przesmażone pieczarki oraz mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, wystudzić. Śmietankę wlać do osobnego naczynia, wsypać zawartość torebki z zupą cebulową, dokładnie wymieszać. Wymieszaną śmietankę z zupą cebulową dodać do pieczarek i mięsa. Na wierzch ułożyć starty żółty ser. Zapiekać w rozgrzanym do 190 – 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 20 minut.

Porcja na 3 – 4 osoby. Podawać z ryżem.

%d bloggers like this: