Bogracz

13 Paźdź

SKŁADNIKI:

1/2 kg mięsa wołowego bez kości, 2 cebule, 2 czerwone papryki, 1 puszka pomidorów bez skórki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego (mały słoiczek), 5 łyżek oleju, 2 łyżki mielonej słodkiej papryki, 1/2 1 łyżeczki papryki ostrej, 1/3 łyżeczki kminu miełonego, 1 kostka wołowa, 1 łyżeczka soli, 1/2 kg ziemniaków.

Ciasto na kluski:

1 1/2 szklanki mąki ( ok. 20 dag), 2 jajka, 1/4 szklanki wody, szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE:

W garnku przysmażyć lekko cebulę na 4 łyżkach oleju, dodać i przesmażyć pokrojoną w kostkę wołowinę. Dodać 2-3 szklanki wody, pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dusić mięso wraz z przyprawami do miękkości. Przygotować kluski. Paprykę pokroić w kostkę i lekko przesmażyć osobno na patelni. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do duszonego mięsa podsmażoną paprykę i ziemniaki. Podgotować jeszcze przez 10 minut. W miarę potrzeby dodać wody. Bogracz powinien mieć konsystencję gulaszu. Dodać kluski, wymieszać i odstawić do połączenia się smaków. Na koniec doprawić dodatkowo solą i ostrą papryką wg własnego smaku. Najlepiej smakują następnego dnia.

Kluski:

Mąkę przesiać, wbić dwa całe jajka, trochę wody, sól i zagnieść ciato. W miarę potrzeby dodać wody. Ciasto dokładnie wyrobić. Rozwałkować na około 1/2 cm. Pokroić w paski (około 1 cm). Przesiać lekko mąką i pokroić paski ciasta na ukos, do uzyskania drobnych kluseczek. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie pod przykryciem, do czasu aż wypłyną „na wierzch”. Nie rozgotować. Odcedzić i przelać zimną wodą.

%d bloggers like this: