Tutti frutti z agrestem.

10 Paźdź

SKŁADNIKI:

Ciasto:
25 dag tłuszczu, 1/2 kg mąki krupczatki, 5 żółtek, 5 łyżek cukru, 1 mały proszek do pieczenia, 2 łyżki smalcu.

Dodatkowo:
3 łyżki kakao, 5 białek, szklanka cukru, 0,8 – 1 kg agrestu.

PRZYGOTOWANIE:

Roztopiony tłuszcz, mąkę, żółtka, oraz resztę składników dokładnie połączyć. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao. Podzielone na części ciasto wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Przygotować owoce, osuszyć. Schłodzone białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Pierwszą część jasnego ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie ułożyć na niej agrest. Zetrzeć za pomocą tarki na „dużych oczkach” ciemną część ciasta i ułożyć równo na agreście. Następnie wyłożyć na ciemną warstwę ciasta ubite białka, dokładnie rozprowadzając po całej powierzchni. Ostatnią część ciasta również zetrzeć na tarce i delikatnie posypać warstwę. Nagrzać piekarnik do 200-220 stopni, wstawić blachę z ciastem i piec przez 40-45 minut.

Ostudzone ciato można polać lukrem z dodatkiem kakao.

%d bloggers like this: