Kwaśnica

7 Paźdź

SKŁADNIKI:

80 dag żeberek, 20 dag wędzonego boczku, 50 dag kiszonej kapusty, 3 cebule, 4 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki kminku, 1/3 łyżeczki cząbru, 5 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, sól.

PRZYGOTOWANIE:

Żeberka i boczek wędzony gotujemy w około 1,5 do 2 litrów wody z dodatkiem soli. Pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować w osobnym rondlu. Wyjmujemy żeberka i boczek z wywaru. Z żeberek wyjmujemy kości, od boczku odkrawamy skórę i usuwamy ewentualne kości. Do wywaru dodajemy lekko pokrojoną kapustę, pokrojoną cebulę w kostkę oraz przyprawy i gotujemy przez około 35 – 40 minut. Z wywaru wyłowić ząbki czosnku, dodać ugotowane osobno ziemniaki, pokrojone w kostkę mięso od żeberek i boczek. Podgotować wszystko razem przez 5 – 10 minut i doprawić według uznania mielonym pieprzem i solą. Najlepiej smakuje następnego dnia.

%d bloggers like this: