Sos pomidorowy z ziołami

6 Paźdź

SKŁADNIKI:

3 puszki całych pomidorów bez skórki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazyli, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli.

PRZYGOTOWANIE:

Na zimną patelnie wlać oliwę, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podgrzać patelnię i zeszklić cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć przez około 2-3 minuty uważając, aby się nie przypalił. Pomidory wyjąć z puszki, usunąć twarde części i pokroić w drobną kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli i czosnku wraz z sosem z puszki. Smażyć bez przykrycia na małym ogniu przez około 30 minut do czasu, aż sos zgęstnieje. Dodać cukier, sól oraz suszone zioła i podsmażyć jeszcze na małym ogniu przez 5 minut.

Podawać z makaronem typu spaghetti. Po polaniu makaronu, można sos skropić lekko oliwą z oliwek i dodać posiekanej świeżej bazylli.

%d bloggers like this: