Fajita I

4 Paźdź

 

SKŁADNIKI:

1 kg polędwiczek drobiowych (mogą być piersi lub udka bez kości), 1 łyżeczka chilli, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 kostki bulionowej, 1/2 łyżeczki cebuli suszonej, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki kminku mielonego, sok z 1 limonki lub 1/2 cytryny, 1/2 łyżki mąki kukurydzianej, 2-3 łyżki oliwy, 12 placków tortilla.

PRZYGOTOWANIE:

Polędwiczki drobiowe pokroić w paski i podsmażyć na oleju, dodać przyprawy (chilli, sól, paprykę słodką, cukier, cebulę suszoną, czosnek granulowany i kminek). Zamieszać. W 3/4 szklanki wody rozpuścić kostkę bulionową oraz mąkę kukurydzianą i dodać do mięsa. Przykryć i dusić około 10 minut, raz po raz mieszając. Następnie dodać sok z 1 limonki i odparować bulion. Tortile podgrzać, nałożyć przygotowany farsz, zawinąć.

Placki można podawać z gęstą śmietaną, guacamole lub salsą, czerwoną fasolą i ryżem.

%d bloggers like this: