Drożdżowe na makowiec

3 Paźdź

SKŁADNIKI:

1 kg mąki, 6 żółtek, kostka margaryny (palmy), 1/3 kostki smalcu, 10 dag drożdży, 1 ½ szklanki cukru, ½ szklanki mleka, olejek pomaranczowy.

PRZYGOTOWANIE:

Do około litrowego rondla wlać 1/2 szklanki mleka, lekko podgrzać . Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, po 1 czubatej łyżce cukru i mąki. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn drożdżowy podrośnie, roztopić tłuszcz i pozostawić do wystygnięcia. Do miski dodać mąkę, rozczyn, cukier i połowę tłuszczu. Wyrobić w miarę dobrze ręką lub drewnianą łyżką. Pod koniec wyrabiania dodać resztę tłuszczu i olejek pomarańczowy. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Posypać lekko mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 45-60 minut w zależności od świeżości drożdży).

%d bloggers like this: