Nalewka ze śliwek

2 Paźdź

SKŁADNIKI:

1,75 kg śliwek, 1,75 litra 70% alkoholu, 0,7 – 0,9 kg cukru.

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki odpestkować, wsypać do słoja, zalać alkoholem, zakręcić słój, postawić w słonecznym miejscu na 4-5 tygodni. Mieszać – wstrząsnąć 2-3 razy w tygodniu. Po tym czasie zlać dobrze płyn do butelek lub słoika, do owoców dodać cukier i pozostawić na ok. 2 tyg. do rozpuszczenia się cukru, często mieszając. Po tym czasie syrop połączyć z wcześniej zlanym płynem i pozostawić na 2-3 miesiące, przefiltrować i próbować. Im starsza tym niby lepsza.
Smacznego.

Ogólne proporcje:
1 kg śliwek
1 litr 70% alkoholu (1/2 l spirytusu, 1/2 l wodki) 0,5 kg cukru

%d bloggers like this: