Bigosik z młodej kapusty

29 Wrz

SKŁADNIKI:

1 duża młoda kapusta, 1 cebula, 20 dag boczku wędzonego, 1 pęczek koperku, 1 łyżka mąki, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w drobną kostkę. Kapustę wymieszać z cebulą, zalać szklanką wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie, 3/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. Dusić pod przykryciem ok 30 min. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Pod koniec wytapiania się tluszczu wsypać mąkę i delikatnie ją zrumienić. Boczek wraz z zasmażką dodać do kapusty i dusic jeszcze przez około 10 min. Dodać posiekany koperek, i jeżeli trzeba doprawić solą i pieprzem do smaku. Zamieszać. Smacznego.

%d bloggers like this: