Biszkopt z makiem

28 Wrz

SKŁADNIKI:

Ciasto:
4 Jajka, 1 szklanka cukru, 4 łyżki oliwy, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:
1 i 1/2 szklanki maku, 3 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 25 dag margaryny, zapach migdałowy.

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, oliwą, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Przygotowane ciasto wlać do tortownicy i piec około 30 minut w temperaturze około 150 stopni Celsjusza.

Masa:
Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Następnie dobrze odsączyć i dwa razy zmielić. Połączyć z jajkami, mąką oraz zapachem. W rondlu zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać mak, aż do zgęstnięcia masy.

Gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto ( najlepiej, jeśli jest upieczone poprzedniego dnia). Wierzch ciasta polać polewą kakaową i udekorować rozdrobnionymi orzechami.

%d bloggers like this: