Surówka z buraków na zimno.

25 Wrz

SKŁADNIKI:

4 buraki, 1 średnia cebula (najlepiej czerwona), 1 kwaskowate jabłko, 1 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego, 1łyżka oleju, sok z 1/2 cytryny.

PRZYGOTOWANIE:

Buraki ugotować (około 1 do 1 1/2 godziny) do miękkości na średnim ogniu. Ostudzone buraki i jabłko zetrzeć na tarce z „grubymi oczkami”. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do startych wcześniej składników. Dodać cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszać i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą, cukrem lub sokiem z cytryny. Na końcu dodać olej, wymieszać, przełożyć do miski. Gotowe.

Pasuje jako surówka do mięs duszonych i pieczonych.

Smacznego !!!

%d bloggers like this: