Szybki placek drożdżowy

24 Wrz

SKŁADNIKI:

Ciasto:

10 dag drożdży, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 3/4 szklanki zimnego mleka, 4 jajka, 4,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ok 1 kg owoców (truskawki, wiśnie), cukier puder lub zwykły do posypania ciasta.

Kruszonka:

3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, kostka margaryny, 1-2 łyżki oleju.

PRZYGOTOWANIE:

Podane składniki włożyć do miski, lekko wymieszać i pozostawić na ok. godzinę. Po tym czasie dokładnie wyrobić ciasto i przełożyć na dużą blachę ( lub dwie średnie jeżeli wolimy cieńszy placek) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wyłożonym cieście ułóżyć opłukane i osuszone owoce. Posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.

Ciasto piec w piekarniku w temperaturze ok. 180-200 stopni C przez około 40 min.

Po ostudzeniu według uznania posypać cukrem pudrem, zwykłym cukrem lub lukrem.

%d bloggers like this: