Sos kurkowy

23 Wrz

SKŁADNIKI:

200 g kurek, 1 srednia cebula, 1 łyżka oleju, 2 łyżeczki masła, 1/2 kostki rosołowej, 1/2 kostki grzybowej, 1/2 szklanki śmietany 12 %, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 1 duża łyżka posiekanego świeżego koperku lub łyżeczka suszonego koperku.

PRZYGOTOWANIE:

Kostki rosołowe i grzybowe rozpuścić w szklance ciepłej wody. Kurki oczyścić. Jeżeli są większe, to pokroić, małe pozostawić w całości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć około 5 minut na oleju. Do cebuli dodać kurki, podsmażyć na lekkim ogniu około 5 minut. Dodać mieszankę bulionu rosołowego i grzybowego oraz trochę soli. Dusić pod przykryciem 10 – 15 minut. Dodać posiekany koperek. Śmietanę połączyć dokładnie z mąką i dodać do sosu. Chwilę pogotować do uzyskania odpowiedniej konsytencji i przyprawić pieprzem i solą do smaku.

%d bloggers like this: