Zupa z groszkiem, ryżem i kurczakiem

22 Wrz

SKŁADNIKI:

1 litr bulionu drobiowego (może być z kostek), 1 filet z piersi kurczaka, ½ puszki groszku konserwowego, ok. 6-8 łyżek ugotowanego białego ryżu, 4-6 łyżek 18 % śmietany, 3 łyżki posiekanego zielonego koperku, łyżka oleju (oliwy), biały pieprz i sól do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Filet pokroić w średnią kostkę, podsmażyć krótko na oleju (do miękkości). Do ciepłego rosołu dodać usmażone mięso, groszek konserwowy, ryż oraz posiekany drobno zielony koperek. Podgotować wszystko na małym ogniu około 5-10 min. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zdjąć z ognia. Odczekać chwilę, dodać śmietanę, wymieszać (nie gotować).

%d bloggers like this: