Pychotka

9 Kwi

SKŁADNIKI:

Placki:
40 dag mąki, 20 dag margaryny,16 dag cukru pudru,4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka amoniaku, 3 łyżeczki gęstej śmietany.

Dodatkowo:
4 białka, 16 dag cukru pudru, 1 słoik powideł, 100-150 g orzechów

Krem:
½ litra mleka, cukier waniliowy, 4 żółtka,1 łyżeczka mąki pszennej, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 4 łyżeczki cukru,1 kostka masła, 5 łyżeczek cukru pudru.

PRZYGOTOWANIE:

Placki:
W śmietanie rozpuścić proszek i amoniak. Wszystkie składniki razem wysiekać i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Wyłożyć ciasto na 2 blachy posmarowane tłuszczem. Następnie posmarować oba ciasta powidłami. Na każdą blachę ubić z 2 białek i 8 dag cukru pianę na sztywno, rozprowadzić po powidłach, następnie pianę posypać posiekanymi orzechami.
Upiec oddzielnie dwa placki.

Krem:
Zagotować mleko z cukrem waniliowym. Rozmieszać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier. Zalać wrzącym mlekiem i zagotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać ostudzony krem i ucierać na jednolitą masę.

Masę nałożyć na placek i przykryć drugim. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

%d bloggers like this: