Grysikowe Ciasto

29 Paźdź

Przepis rodzinny. Od dziecka pamiętam to ciasto na świątecznym stole, na imieninach czy urodzinach.  Najlepsze jest jak się kończy. Palce lizać. 

SKŁADNIKI:

◊ placki: 50 dag mąki, 15 dag cukru, 5 dag masła, 0,5 szklanki roztopionego miodu (sztuczny lub naturalny), 2 jajka, 2 łyżki śmietany, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej;

◊ masa: 20 dag masła, 20 dag cukru, 4 łyżki kaszy mannej, 0,5 litra mleka, olejek migdałowy;

dodatkowo : 1 słoik powideł śliwkowych.

PRZYGOTOWANIE:

placki:

Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na trzy części. Wysmarować trzy formy do pieczenia i rozwałkować (wykleić) na nich ciasto. Każdy z placków piec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 150 st. C.

 masa

Ugotować kaszkę manną na mleku, ostudzić. Używając miksera lub ręcznie „ukręcić” jednolitą masę z masła cukru i ostudzonej kaszki mannej. Dodać olejek migdałowy. Wymieszać.

Ostudzone placki przełożyć masą i powidłami.
Położyć placek na deseczce lub na blaszce, rozsmarować przygotowaną wcześniej masę z kaszy mannej. Przykryć drugim plackiem. Na nim rozsmarować powidła i przykryć trzecim plackiem. Tak przygotowane ciasto najlepiej owinąć folią i włożyć do lodówki na kilka godzin aby trochę „rozmiękło”. Przechowywać w lodówce. Najsmaczniejsze jest kiedy się kończy. Prze podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!


%d bloggers like this: