Ciasto francuskie nadziewane szynką i serem

29 Paźdź

Roladko – placuszki z nadzieniem można podawać jako samodzielne danie dodając do tego jakąś sałatkę lub surówkę lub  jako prostą, dobrą, ciepłą przekąskę np. do piwka. Smakuje również na zimno. 

SKŁADNIKI:

ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego

◊ nadzienie: 15 dag szynki, 15 dag sera żółtego, 1 cebula, pęczek zielonej pietruszki, pęczek  szczypiorku, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 1 białko,  pieprz i sól do smaku,  1 żółtko do  posmarowania.

PRZYGOTOWANIE:

Szynkę, ser oraz cebulę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekać. Wymieszać ze śmietaną, białkiem i przyprawami. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze dopieczenia, posmarować nadzieniem, pozostawiając brzegi do sklejenia. Ciasto wraz z nadzieniem zwinąć w roladę.  Tak uformowaną roladę pokroić w 2-3 cm plastry i ukladać na blaszkę. Posmarować żóltkiem i piec przez 15-18 min. w temp. 200-220 C.  Podawać na ciepło.
Smacznego !!!



Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: